Подписката за референдум на Възраждане за запазване на българския лев може

...
Подписката за референдум на Възраждане за запазване на българския лев може
Коментари Харесай

Референдумът на Възраждане: лош сигнал е да се игнорира

Подписката за референдум на " Възраждане "  за опазване на българския лев може и да не влезе в дневния ред на Народното събрание до 7 юли. Тогава изтича тримесечният период, в който по закон Народното събрание би трябвало да вземе решение за произвеждането на референдум. Но даже и да не се произнесе Народното събрание, в Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление не е планувана глоба.

Без доста звук

Без да има публична позиция на парламентарните групи на ръководещата групировка ПП-ДБ, нито на подкрепящата я коалиция ГЕРБ-СДС, депутатите от двете политически сили неодобряват опитите на " Възраждане "  да вкара точката за референдума в дневния ред на комисиите.

Водещата комисия е тази по правни въпроси, ръководена от Стою Стоев (ПП-ДБ). Миналата седмица депутати от " Възраждане "  са поискали точката да влезе в дневния ред, само че не е било признато. Комисията по бюджет и финанси, която трябваше да разисква подписката за референдума - единствена точка за плануваното съвещание - не събра кворум. Отсъстваха депутатите от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, само че също и от Движение за права и свободи - въпреки ръководителят на комисията Петър Чобанов (ДПС) да беше там. Депутатът от " Възраждане " Деян Николов дефинира отсъствието им като " позорно бягство "  и неуважение на гражданското общество и демократични правила.

В сряда (5 юли) " Възраждане "  ще предложи точката за подписката им за референдум с въпроса: " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? "  да влезе в дневния ред на Народното събрание. Като първи пленарен ден от новия месец опозицията има право да прави оферти за програмата. Искането на " Възраждане "  може и да бъде отхвърлено с аргумента, че няма мнения от комисиите. Но няма и да е първото, влезнало за разглеждане без такива.

Везните на политиците

На 23 юни ПП-ДБ насочи искане към ГЕРБ да одобряват 7 условия, измежду които беше и " основаване на гаранции за осъществяване на управническата стратегия по отношение на приема на България в eврозоната посредством разработване на обща политическа позиция по отношение на законосъобразността на самодейността за референдум на " Възраждане ". Обща позиция няма - само че има общи дейности на депутати от двете обединения.

До 7 юли Народното събрание би трябвало да реши ще има ли референдум за " запазването на българския лев " Снимка: BGNES

Игнорирането на тематиката посредством процедурни хватки излъчва неприятни сигнали. Липсата на обществено декларирани политически позиции от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които носят отговорността за ръководството, надали ще им е от изгода. Обща такава надали ще има. ГЕРБ-СДС постоянно се възползват от гласовете на " Възраждане "  в желания от Бойко Борисов формат на " плаващи болшинства ".

Няма лесни решения. Партиите, декларирали поддръжка за присъединението на България към еврото, са ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС, също и Движение за права и свободи. Въпреки че България влезе в Механизма за валутните курсове (ЕRM II) през 2020 година, когато на власт още беше третият кабинет на ГЕРБ и Борисов, нито неговото държавно управление, нито идващите (служебни и редовни) обясниха с дейна осведомителна акция какво ще се случи с въвеждането на еврото. Тази липса " запълни "  кремълската агитация, насаждаща подозрения и страхове към всичко европейско, изключително еврото, с кресливи послания и подправени вести. Резултатът е, че недоверието се усили, а " Възраждане "  стана трета политическа мощ на изборите на 2 април, събирайки и над 600 хиляди подписа за референдума - ГРАО откри като годни 470 973 от тях.

" Слонът "  в стаята

От известно време водачът на " Възраждане "  Костадин Костадинов радикализира последователите си с държание и закани за принуждение, наказани от премиера Николай Денков, също и от министрите на правораздаването и на вътрешните работи Атанас Славов и Калин Стоянов. Преди две седмици той насочи апел в обществените мрежи, подгрявайки за референдума: " Пропагандната машина стартира да тръби, че този референдум е противозаконен, че не би трябвало да бъде гласуван. Те ще пуснат донос в Конституционния съд, с който ще желаят този референдум да не се състои… На нас няма да ни остане друго средство с изключение на физическата опозиция, тъй като когато правото се трансформира в беззаконие, съпротивата е наложителна ".

Загърбването на тематиката от Народното събрание ще укрепи " Възраждане ", избрана като " неофашистка партия "  от социолога проф. Георги Фотев. Ще се появи още един късмет да насъскват симпатизантите си, че като съпротива са застрашени от възбрана, че се потъпкват демократичните права на няколкостотин хиляди български жители от страна на " американския марионетен режим "  и прочие. Партията към този момент опитва инструмента с плебисцита и на локална почва - в Монтана, по самодейност на " Възраждане ", се провежда подписка за референдум, който да блокира огромен капиталов план в язовир Огоста. Проектът за плаващ фотоволтаичен парк във водоема е на немската компания " Профайн Енерджи ГмбХ ", която предлага и цех и индустриална зона, както и ремонт на язовирната стена. 

Емилия МилчеваСнимка: privat

По БНР през вчерашния ден политологът Първан Симеонов предизвести, че " слонът в стаята ", който политиците се вършат, че не виждат, е референдумът на " Възраждане ". Това ще провокира следващи политически бонуси за " Възраждане "  и благосклонност към подписите на половин милион българи, които някой се прави, че не вижда, сподели той.

Какво да се прави?

Дилемата какво да се прави с референдума съответствува с първите седмици на новото държавно управление, удостоверило курса към еврото. Въпреки че предходният 48-и парламент утвърди бързо присъединение на България към еврозоната, не съумя да одобри четири основни закона. Но 49-ото Народно събрание към този момент гласоподава дефинитивно един от тях, обвързван с ограниченията против изпирането на пари, а този за персоналния банкрут мина първото си четене. Еврозоната е приоритет в оферти от Министерството на финансите законопроект за държавния бюджет за 2023 година, увери министър председателят Денков. Всички тези старания са свързани с втория късмет за България да се причисли към еврото от 1 януари 2025 година, откакто отсрочи първичната си цел това да стане от следващата година. 

" Възраждане "  са взели ограничения, в случай че Народното събрание отхвърли решението на въпроса за референдума. " Дневник "  съобщи, че е готова конституционна тъжба, която да бъде импортирана още на идващия ден, а с цел да се наберат нужните 48 подписа са помогнали и от " ИТН ". При тази догадка Конституционният съд (КС) няма период за изговаряне. Но в случай че Народното събрание реши да има референдум, президентът е задължен да го насрочи на датата за локалните избори - и даже и да бъде сезиран, Конституционен съд би трябвало да се произнесе в периода до локалния избор. 

Политическото решение е неизбежно. Политическото бягство е компромис с висока цена.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР